Interview Preparation for Fashion Designer/Textile/Apparel/Knitwear Engineer -2

Short Question -1

    • 1. What is the first process/ machine in yarn production? Ans. Blow room.
    • 2. What is the second process/ machine in yarn production? Ans. Carding machine.
    • 3. What process / machine is used after carding? Ans. Draw frame.
    • 4. What process is used after draw frame? Ans. Simplex.
    • 5. What process is used after simplex? Ans. Ring frame.

  • 6. Show the flow chart of carded yarn production. Ans.
  • 7. Show the flow chart of combed yarn production. Ans.
  • 8. What is the production of blow room? Ans. Lap.
  • 9. What is the production of carding machine? Ans. Sliver.
  • 10. What is the production of draw frame? Ans. Sliver/Drawing sliver
  • 11. What is the production of simplex? Ans. Roving.
  • 12. What is the production of ring frame? Ans. Yarn.
  • 13. 1 lb(pound) =? Ans. 840 yds=1 Hank=0.4536 kg=453.6 gm=16 ounce(oz).
  • 14. What is the input of blow room? Ans. Bale.4.
  • 15. What is the input of carding machine? Ans. Lap/Now chute feed system is being used.
  • 16. What is the input of combing? Ans. Sliver lap and number of doubling is usually 20-24.
  • 17. What is the input of simplex? Ans. Drawn sliver, Sliver hank 0.12/0.14/0.16,etc.
  • 18. What is the input of ring frame? Ans. Roving/Roving hank may be 0.75/0.80,etc.
  • 19. What is fiber fineness? Ans. Fineness is one of the most important parameter determining the yarn quality (Fine or Coarse).
  • 20. How fineness is specified for cotton? Ans. Fineness is specified by micronaire value for cotton.
  • 21. The maturity of cotton is defined in terms of the development of cell wall (Yes/no). Ans. Yes.
  • 22. A fully mature fibre has a well developed thick cell-wall (Yes/no). Ans. Yes.
  • 23. An immature fibre has a very thin cell-wall (Yes/no). Ans. Yes.
  • 24. In mature fibre, dye absorption is high (yes/no) Ans. Yes
  • 25. In immature fibre, dye absorption is low (yes/no). Ans. Yes
  • 26. What is staple length? Ans. The average length of spinnable fibre is called staple length.
  • 27. If staple length is increase then yarn quality is also increase (yes/no). Ans. Yes
  • 28. Toughness of fibre has a direct effect on yarn and fibre strength (yes/no). Ans. Yes
  • 29. If fibre strength is higher, then yarn and fabric strength is also higher (yes/ no). Ans. Yes
  • 30. Short fibres deteriorate the yarn strength and uniformity (true/false).5. Ans. True.
  • 31. What is the minimum strength for a textile fibre? Ans. Approximately 6 CN/tex (about 6km breaking length)
  • 32. What do you know about Presley index =? Ans. Breaking load in Ibs/Bundle weight in mg.
  • 33. What is fibre elongation? Ans. Elongation is specified as a percentage of the starting length.
  • 34. What is bale management? Ans. Testing, sorting and mixing bales according to the properties of fibre for producing specific good quality yarn at minimum cost is called bale management.
  • 35. When bale mixing is done? Ans. Before the blow room/Before the bales going into blow room.
  • 36. What are the basic operations in the blow room? Ans. I) Opening II) Cleaning III) Mixing & blending IV) Even feed of material to the card.
  • 37. What is carding? Ans. Carding may be defined as the reduction of an entangled mass of fibre to a filmy web by working them between two closely spaced, relatively moving surface clothed with sharp wire points.
  • 38. Objective of carding. Ans. – To open up the cotton in to single fibre state. – To reduce the number of neps, short fibres. – To produce a thick untwisted rope of fibre called sliver.
  • 39. Carding is called the heart/mother of spinning (true/ false). Ans. True.
  • 40. What are the main objectives of draw frame? Ans. – Straightening & parallelization of fibres by drafting & drawing. – Minimization of irregularity by doubling. – Blending & mixing of fibres. – To produce a more uniform sliver of definite wt/yds.
Series Navigation<< Interview Preparation for Fashion Designer/Textile/Apparel/Knitwear Engineer -1

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.